L’àguila negra (Proa, 2015)

 

 

PREMI SANT JORDI 2014

 

 

 

 

 

CRÍTICA

«És un cant a la vida, un cant qualificat a la vida». Sam Abrams (El Punt/ Avui)

«Una novel·la sobre les il·lusions perdudes» Julià Guillamon (La Vanguardia)

«El protagonista de L’àguila negra és el pas del temps». Vicenç Pagès (El Periódico)

«Una mirada rica en detalls, una prosa eficaç i elegant —d’una fluïdesa anglosaxona— i uns girs argumentals molt novel·lescos però sempre plausibles i versemblants». Pere Antoni Pons (Ara)

«Un present i un passat que es confonen com en aquella pel·lícula que diuen que veus quan estàs a punt d’espitxar-la». Josep Lambies (Time Out)

«Després de tres novel·les molt remarcables i d’interès creixent Joan Carreras ha fet un pas endavant en el sentit de l’ambició en la seva carrera com a escriptor». Joan Josep Isern

«Té un aire fresc, àgil, desacomplexat i vital, francament positiu». Ramon Pla i Arxé (El Temps)

«La veritat literària no és una qüestió de blanc o negre, sinó d’intensitat, i aquesta intensitat només es pot graduar a força de petits detalls. Aquesta novel·la n’és plena. Llegiu-la». Bernat Puigtobella (Núvol)

CONVERSES

Amb Jordi Nopca (Ara)

Amb Ernest Alós (El Periódico)

Amb Bernat Puigtobella (Núvol)

Amb Carles Domenech (Revista Bearn)

Amb Montserrat Serra (Vilaweb)

Amb Rosa Ferriol (Diario de Mallorca)

Amb Irene Dalmasses (Efe)

Amb Mònica Terribas (Catalunya Ràdio)

Amb Ignasi Gaya (TV3)

Amb Via Llibre (33)

Amb Helena Garcia Melero i Ricard Ruiz (Els Matins TV3)

Amb Eduard Berraondo (El Punt TV)

Amb Flora Saura (BTV)

Amb Bàrbara Sedó (TVB)

Amb Màrius Serra (L’esguard)

Amb Mariví Chacón (Televisió de Lleida)

Amb Gemma Urgell (Surt de Casa)

Amb Jordi Palmer (Nació Digital)

Amb Marta Planes (Onda Cero Lleida)

Amb SiesTV

CRÒNIQUES

RTV Vilafranca

Via Llibre

Comentaris

  1. Extraordinari. El millor Premi Sant Jordi des de “Purgatori” de Joan-Francesc Mira (2002). Una novel·la que cou a foc lent la vida anodina d’un dentista que potser té pocs secrets, poques aventures, pocs misteris… més enllà dels que només es conserven ànima endins. El misteri de la vida mateixa i el dubte de si, quan se’n fa revisió, un hi troba allò que hauria volgut o allò que ha anat fent, dia rere dia, sense preocupar-se’n massa.
    “La vida és allò que passa mentre estem ocupats fent plans”, va dir John Lennon.
    I no: no és el que pot aplicar-se a Marià Solvell, el protagonista d’”Ànima Negra”, odontòleg de professió, que no fa plans i només viu i viu i viu, sense preocupar-se d’altra cosa que de viure segons… bé, segons se suposa que toca viure, oi? I a la vida, ja se sap, passen desgràcies i alegries, més o menys a tothom, i cal tirar endavant.
    I en Joan Carreras aconsegueix que una vida sense massa atractius atrapi al lector i l’enfarcelli més i més, fins a ser molt més conscient del que ha viscut i ha hagut de patir el dentista de Barcelona de qui se’ns explica la vida, que no pas el propi personatge. Per entendre’ns… com “Stoner” de John Williams, però sense el marc d’una universitat americana de províncies de fons, sinó una ciutat grisa que poc a poc es desperta al món i a la modernitat, entre 1950 i el 2012. Però això passa de fons i no és important, perquè en Solvell, el protagonista, només repara dentadures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>